gedrag,  spelen,  tips en advies

Spelen met je kat

Wat is dat toch leuk als de poes lekker met haar speeltje door de kamer vliegt of als je samen met je katje spectaculaire avonturen beleefd als zij door het huis stuitert achter het speeltje aan wat jij via een kattenhengel de meest bijzondere capriolen uit laat halen.
Veel mensen denken nog steeds dat alleen kittens spelen en dat volwassen katten dit niet meer nodig hebben. Maar niets is minder waar….
Het is essentieel voor je huistijger om haar superieure jachtinstinct te kunnen uitleven. Wij willen haar natuurlijke gedrag stimuleren, maar hiermee kan ook heel veel ongewenst gedrag worden voorkomen, het zorgt voor stressontlading en het houdt ze fit en gezond!

5 Veelgemaakte fouten bij het spelen met je kat

1) Te lang spelen met je kat
Katten zijn natural born hunters, ze jagen in het wild meerdere keren per dag op kleine prooien. Heel veel van deze ondernemingen zijn zonder gewenst resultaat, ze vangen hun prooi dus niet. Maar om aan voldoende voedingsstoffen te komen, moet ze het wel blijven proberen. Daarnaast  moet ze ook haar energie besparen, als ze te lang zou jagen en de jacht blijkt zonder resultaat heeft ze al haar energie voor niets verspilt. De poes jaagt ook altijd alleen, dus ze kan ook maar enkel een kleine prooi aan. Om deze redenen is een kat geen duursporter zoals een hond of een wolf. Maar heeft ze korte explosies van veel energie.
Speel daarom vaker met je kat, maar niet te lang. Zo is het prima om je kat een paar minuten per dag achter de hengel aan de laten vliegen, maar dit doe je dan wel een 3 tot 5 keer per dag. Of een paar keer een pingpongballetje of springveertje door de kamer zwieren. Je kan ook brokjes door de kamer gooien waar ze achteraan moet rennen, zo wordt ze meteen beloond voor haar inzet!

2)Frustrerend speelgoed gebruiken
Een kat kent tijdens de jacht verschillende fases. Ze stalken hun prooi (met dat wiebelende kontje), ze gaan erachter aan (actie!) en ze vangen hun prooi (hopelijk toch!?) Om een actieve inzet van je kat te krijgen en ervoor te zorgen dat je haar niet gefrustreerd achterlaat kun je het best dus speelgoed gebruiken waarbij de deze fases kan voltooien.
Zo zijn laserlampjes of spelletjes op een tablet heel frustrerend, omdat ze nooit echt de prooi te pakken kunnen krijgen. Probeer deze te vermijden en te spelen met tastbaar speelgoed. Sommige katten raken wel erg opgewonden van een laserlampje en vinden het super om hier achter aan te rennen. Dan mag je dit er natuurlijk af en toe best eens bij pakken, maar zorg er dan voor dat ze na de speelsessie (en hou het kort!) wel een prooi te pakken krijgen. Dus beloon ze met een wat lekker eten of geef ze een trappelkussentje, waarop ze hun frustratie kwijt kunnen (Wat is een trappelkussentje? Hier vertel ik je in een deze blogpost meer over!)

3)Tegelijkertijd met meerdere katten spelen
Katten zijn solitaire jagers, dat wilt zeggen dat ze altijd alleen jagen. Het zijn geen mini-leeuwen, het zijn mini-luipaardjes. Ze kunnen prima met hun soortgenoten overweg, maar jagen doen ze in hun volwassen leven alleen.
Daarom is het heel belangrijk dat als je meerdere katten hebt, dat ze allemaal hun eigen speelmoment krijgen. Zou je namelijk met alle katten tegelijk in de huiskamer met maar 1 hengel spelen, dan zal waarschijnlijk alleen de meest zelfzekere er achter aan gaan. Ook heeft iedere kat zijn eigen voorkeur. De ene vliegt achter een speeltje aan wat over de grond kruipt, de andere heeft liever een vliegend speeltje, weer een ander houdt meer van veertjes, de volgende heeft liever iets met een vachtje, sommige houden van speeltjes die geluid maken, anderen hebben liever stilte, enzovoorts…. Probeer erachter te komen wat jouw katje het leukst vindt. Bedenk je wel dat voorkeuren kunnen veranderen en dat afwisseling van spijs doet eten….of spelen in dit geval 😊
Wat moet je dan doen als je meerdere katten hebt? Je speelt dan met meerdere hengels tegelijkertijd, als je geluk hebt heeft de ene kat bijvoorbeeld een voorkeur voor een veertje aan de hengel en de andere een voorkeur voor een nep-insectje. Of je speelt met iedere kat apart. Zo neem ik Pop wel eens mee naar boven om alleen met haar op bed te spelen of ik laat Baas de trap op en af vliegen achter “zijn” hengel aan, terwijl mijn man met Pop in de huiskamer speelt.

4)Spelen met je eigen hand of voeten
Hoe grappig het ook lijkt met kittens, of met je voeten en handen onder de dekens, het is niet verstandig. Bij kittens is het misschien nog niet zo pijnlijk en kan het zelfs schattig lijken als ze op je hand knabbelen. Maar als een volwassen kat zijn tanden in jouw vleesch zet, kan het verdorie flink pijn doen! Daarnaast zijn kattenbeten in je hand altijd een reden om naar de Huisartsenpost te gaan (ook altijd een feest in het weekend….), want daarvoor moet je in principe altijd antibiotica slikken, omdat deze beten heel akelig kunnen gaan infecteren.
Plus dat je, als je kat jou bijt, jij het ineens uitkermt van de pijn, waarvan je kat schrikt en een associatie kan maken met jou en deze schrikreactie. Waardoor ze bang van je kan worden, dat wil je toch ook niet?En wat dan als je handen en/of voeten beschermd zijn onder een deken, dan is het toch zo erg niet? Misschien op dat moment is het niet zo pijnlijk voor je, maar je kat leert zo wel dat het -ok- is om achter jouw handen en voeten aan te gaan. En ze weet heus wel dat jij dat bent die daar onder de dekens frummelt. Dus de volgende keer pakt ze je handen ook als je bijvoorbeeld alleen even de dekens glad strijkt…. Of ze zal telkens als ze de drang heeft om te spelen, jouw voeten en handen aanvallen, omdat ze dit zo gewend is. Ook al vind jij dat misschien niet altijd zo erg, hoe is dat ‘s nachts als je wilt slapen? Of als je iets probeert te tikken op je laptop? Of als je net ontspannen tv zit te kijken? Maar heb je ook al gedacht aan hoe het is voor je bezoek? Misschien voor (je) kinderen, die trauma’s aan katten kunnen oplopen omdat het pijn doet als de poes wilt spelen? Of oma die bloedverdunners slikt?
Al met al; nooit mee beginnen, gewoon niet doen. En deed je het wel en denk je nu eens: “Hm, misschien toch niet zo fijn inderdaad” Stop er dan direct mee. Als je kat op jouw vingers wilt knabbelen negeer je haar compleet en steek je je hand weg. Zodra ze even door iets anders afgeleid is, pak jij een favoriet speeltje. En ook initieer jij speelmoment, voordat zij je voeten aanvalt.

5)Denken dat je kat lui is of niet wílt spelen
Alle katten hebben een aangeboren jachtinstinct. Katten zijn namelijk eigenlijk helemaal niet zo goed geëvolueerd. Ze zijn niet zo veel anders dan hun wilde neven in nichten in Afrika. Zoek maar eens een plaatje op van de Afrikaanse wilde kat of de “Blackfooted cat”. Ze lijken sprekend op onze tuintijgers. Ze zijn wel heel erg goed aangepast. Als je ziet hoe goed ze gedijen bij ons en in onze wereld, dan is het heel bijzonder dat ze bij ons willen zijn. Koester dat!
Afijn, alle katten jagen, dus alle katten spelen. Alle katten willen en kunnen spelen, ook al zijn ze oud, ook al komen ze veel buiten, ook al hebben ze een lichamelijke tekortkoming. Het is aan jou om uit te zoeken wat je kat leuk vindt. En hoe doe je dat? Door te zoeken en uit te proberen, denk outside the box, of juist, inside the box!  Want katten zijn dol op kartonnen dozen waar ze zich in of achter kunnen verschuilen en waar ze op kunnen klimmen om hun “prooi” te lokaliseren, ideaal dus als hulpmiddel bij het spelen. Baas vindt het super spannend als zijn “prooi” verdwijnt achter de salontafel en Pop gaat graag de hoogte in. Daag je kat uit! Zijn het speeltjes met geluid of licht? Of juist niet? Voeg er eens een geurtje aan toe, dat kan valeriaan of kattenkruid zijn, maar waarom niet eens veren of wol rapen bij de kinderboerderij? Rent ze graag achter een propje aan of heeft ze het liefst iets uit de dierenwinkel Je komt er snel genoeg achter wat jouw kat triggert, maar blijf het proberen. Probeer verschillende locaties in huis en waarom niet eens buiten in de tuin? Losse speeltjes die door het huis slingeren zijn vaak weinig in trek. Een kat haar jachtinstinct wordt pas geactiveerd als iets beweegt, dus iets wat daar maar ligt is onnatuurlijk en ze zal er vaak niets mee doen. Inspireer je kat door de speeltjes in huis regelmatig te vervangen, elke dag iets nieuws neerleggen en de speeltjes van gisteren opbergen in je speelgoedkoffer en ze telkens op andere plaatsen neer te leggen.


Wat vindt jouw kat leuk? Hoe krijg jij jouw kat aan het spelen? Wat zijn de speeltjes waar jouw kat crazy op gaat? Laat het achter in de comments onder deze blog, zodat we elkaar kunnen inspireren en onze katten meer uitgedaagd worden!



Wil je meer weten over een speelgoedkoffer aanleggen, de verschillende soorten spel, een speelagenda en hoe je het natuurlijke gedrag van je kat kan stimuleren? Bestel dan via mij de Kattenmatrix®, hét boek van Anneleen Bru waar álle katten gelukkiger van worden. Ben je meer van de hands-on approach? Maak dan een afspraak met mij om samen de Kattenmatrix® te overlopen en ik help je bij elke stap!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *